Pozitívne účinky bylinných čajov

Prichádza zima, obdobie, keď dlhé slnečné teplé dni vystriedajú studené zimné večere. Je to čas akoby stvorený na posedenie so svojimi najbližšími pri šálke čaju :)

Aké čaje piť?

Je to individuálne a odvíja sa hlavne od toho, koľkým voľným časom disponuje osoba, ktorá ho bude piť, koľko je schopná do seba investovať a od mnohých ďalších faktorov.

Ja pijem bylinné čaje z jedného špecializovaného bylinného obchodu z Miskolca ( www.gyorgytea.hu ) Obchod vlastní 90 ročný starý pán, ktorý sa pýši obdivuhodným zdravím, chuťou pomáhať druhým a veľkým životným elánom na svoj vysoký vek. Pri príprave a sušení liečivých bylín vychádza z dlhoročných skúseností a tradícií svojej starej mamy, už ktorú pred rokmi nazývali (bylinnou ženou). V prípade potreby je možné sa s týmto starým pánom aj telefonicky alebo osobne skontaktovať a prekonzultovať spôsob dávkovania bylinných čajov. V predajniach však pracujú veľmi milé dámy, ktoré s radosťou pomôžu a na všetky otázky zodpovedia.  Je dôležité, aby sme pili čaj, ktorý nám chuťovo aj aj svojou konzistenciou sadne.

Za deň vypijem v priemere 3 - 4 čaje.

Na jar a na jeseň pijem detoxikačný čaj zo žihľavovej zmesi, ktorý okrem žihľavy obsahuje zmes ďalších bylín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v detoxikácii organizmu. Takýto typ čaju sa pije ráno na lačno.

Pri svojej endodiéte pijem každý deň čaj zo šípok (nemám na mysli klasický šípkový čaj, ktorý sa namáča v horúcej vode), ale myslím tým sušené šípky, ktoré sa namáčajú minimálne 5 až 6 hodín v studenej vode. Pozor, horúca voda je zabijakom dôležitých živín. Takýto čaj zo šípok obsahuje hlavne veľmi veľa vitamínu C, až 10 krát toľko ako citrón, ďalej vitamíny A, B, K a P. Pozitívom pri tomto druhu čaju, je nielen vysoký obsah vitamínov, ale aj vynikajúca chuť.

Pamajorán obyčajný - Tento druh čaju napomáha správnej činnosti podmozgovej žľazy, čím pozitívne pôsobí na naše hormóny. Pamajorán obyčajný je možné si zadovážiť v podobe čaju, ale aj vo forme kvapiek, ktorý naozaj okrem byliniek neobsahuje žiadne nebezpečné emulgátory, je to naozaj prírodný produkt. (Ja užívam kvapky, trikrát 13 kvapiek za deň popri svojej endodiéte, menštruácia sa mi dostaví na deň presne, predtým sa mi kolísalo, deň - dva hore dolu).


Rebríček obyčajný (zmes) - Rebríček patrí medzi najvzácnejšie byliny, hlavne pre ženy kvôli prírodnému estrogénu, ktorý obsahuje. Pri problémoch s menštruáciou, zápalových ochoreniach (zápaly maternice, vaječníkov), cystách, myómoch a endometrióze je vynikajúcim pomocníkom pre ženy.
Pijem ho 4 - 5 razy za týždeň.


Mäta klasnatá - Pôsobí vynikajúco proti kŕčom a podľa jednotlivých štúdií znižuje hladinu testosterónu v krvi, za čo sa odporúča piť čaj z neho aj pri endometrióze.

Dúška materina - Posilňuje imunitný systém organizmu, ktorého oslabenie má za dôsledok vznik rôznych chorôb, vrátane endometriózy.

Pitie týchto druhov čajov mi boli odporúčané majiteľom obchodu gyorgytea.

Zdroje o priaznivých účinkoch jednotlivých bylín som čerpala z prospektových letákov z predajne (boli v Maďarskom jazyku), ja som ich prekladala.

Okrem týchto druhov čajov pijem ešte aj čaj z medovky lekárskej a iné zmesi čajov.

Je veľmi dôležité vedieť, že tieto bylinné zmesi čajov nesmú prísť do kontaktu s kovom, preto sa odporúča lyžička z umelej hmoty, nemali by sa ničím sladiť a mali by sa luhovať 15 minút.

Už nám neostáva nič iné, ako si vychutnať jedinečnú chuť týchto čajov a tešiť sa z pevného zdravia :)

                                                                 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Životospráva v boji s endometriózou

Pohybové aktivity v boji s endometriózou