Pohybové aktivity v boji s endometriózou

Začni už dnes, nenechaj sa nikým odradiť a vytrvaj až do konca.Vraj základnou vlastnosťou úspešného človeka je jeho vytrvalosť.

Cieľom tohto článku bude oboznámiť ťa s pohybovou aktivitou, ktorej sa pravidelne venujem.

V prvom  rade by som ťa chcela poprosiť, aby si v rámci svojich možností, čím viac chodila pešo. Áno, na prvé počutie si možno povieš, že ale veď nemôžem chodiť do roboty, do školy, alebo do susedného mesta predsa pešo. Na niečo také ťa veru nikto nežiada, ale my ľudia sme občas náchylní chodiť autom aj povedzme do obchodu, čo máme iba o ulicu ďalej. Aj takouto formou dokážeš niečo urobiť pre seba a ver mi, že budeš mať hneď lepší pocit na srdci.

Prechádzky - Máš rada prírodu? Nie je nad čím uvažovať. Príroda ukrýva nespočetné čaro v sebe počas každého ročného obdobia. Stále je čo v nej objavovať. Tak sa do nej vyber, neváhaj, zober si so sebou svojho psíka, niekoho, koho máš rada, alebo sa vyber len tak ty sama so sebou, aby si sa mohla ponoriť do hlbokých úvah  a myšlienok o čom len chceš :) Počas prechádzky sa snaž vdychovať do seba ten čerstvý vzduch a predstavovať si, že takouto formou do seba  nasávaš  všetok zdravie  sveta a pomalým výdychom, postupne vydychuj zo seba všetok zlé (stres, napätie a frustráciu).





Plávanie je tiež jedna z vynikajúcich alternatív, ktorú v letných mesiacoch praktizujem takmer každý deň. Pri tomto druhu športu, zapájame takmer celú časť tela do pohybu, čo si myslím, že je ideálne, nielen zo zdravotnej stránky, ale aj dôvodu udržania kondície. Podľa niektorých odborníkov sa plávaním prečisťuje dokonca aj aura človeka. Je to aktivita, vďaka ktorej si prečistíš rovnako svoje telo a aj myseľ po náročnom dni.
V lete sa snaž zakomponovať do svojho týždenného rozvrhu, aspoň 1 - 2 razy to plávanie. Plávaj toľko, koľko si myslíš, že uznáš za vhodné a spôsobuje ti ešte radosť. Ja zvyknem plávať minimálne 30 a maximálne 40 až 45 minút bez pauzy. V letných mesiacoch  je to ešte ľahšie dodržateľné, neskôr však, keď prichádza zima, neostáva nám už nič iné, iba plavárne a možno dokonca mnohé z vás sú na tom podobne, ako ja, že majú najbližšiu plaváreň cca 35 km od miesta svojho bydliska vzdialenú. Práve preto treba využiť príležitosť vtedy, keď sa nám naskytne, počas slnečných, letných, horúcich dní :)



Cvičenie na eliptickom trenažéri - Tento druh kardia sa mi páči, preto, lebo ako to už bolo spomínané aj pri plávaní, zapájame do činnosti celú časť svojho tela, hýbeme naraz aj hornými ale aj dolnými končatinami a rovnako, ako pri plávaní aj celou panvovou časťou nášho tela. Na trenažéri cvičím v jesenných, jarných a zimných mesiacoch, približne 3 razy do týždňa, (minimálne 25 a maximálne 30 minút). Už dlhšiu dobu plánujem zvýšiť túto dennú normu aspoň na 40 minút, ale zatiaľ to ostáva iba, ako plán do budúcna, ktorý ani nie je spojený tak s mojim zdravým, ako s mojou možno trocha márnomyseľnosťou, totiž chcem sa udržať ešte dlho vo forme :)
Doterajší čas trávený s týmto kardio prístrojom, priniesol svoje zaslúžené ovocie, takže niet sa čomu sťažovať a asi ani čo meniť. Odporúčam ti zavítať do najbližšieho fitnescentra a vyskúšať si kardio prístroj, ak sa ti to bude páčiť, mala by si investovať do svojho zdravia aj takouto formou, že budeš navštevovať fitnescentrá, alebo si dokonca zadovážiš jeden takýto prístroj do domácnosti. Pri cvičení počúvaj hudbu, snaž sa odreagovať a hlavne vypnúť.

Cvičenie jogy - Jogu cvičím počas celého roka 3 až 4 razy týždenne (v trvaní cca 20 - 25 minút spolu aj s rozcvičkou). Neodporúčam kadejaké ásany si doma vygoogliť a riadiť sa nimi. Ásany, ktoré cvičím ja, boli zostavené odborníkom a obsahujú rozcvičku, ktorá je podľa inštruktorov jogy dôležitá a neslobodno ju preflákať, ďalej cviky, ako: menštruačná joga, ovulačná joga, joga pre plodnosť, joga pre prsia a joga po operácii. Nejedná sa o nejaké extra zložité cviky, ale aj tu je dôležitá pravidelnosť cvičenia. 
Ak máš niekde na blízku inštruktora jogy, alebo dokonca prebieha nejaký kurz jogy, určite odporúčam navštíviť, alebo si vyhľadať odborníka, ktorý má na to špecializáciu, aby ste sa pokúsili spoločne zostaviť tvoj cvičebný plán, obsahujúci ásany, vhodné na liečbu endometriózy a  odstránenie ťažkostí. Spomínaný špecialista by mal v prvom rade už vedieť, že by sa malo jednať hlavne o precvičenie  panvovej oblasti tela a tým pádom by mali byť cviky tomu prispôsobené. 
Ak by si mala nejaké ďalšie otázky, obráť sa s kludom aj na mňa :)) 



V tomto článku som ťa snažila oboznámiť s pohybovými aktivitami, ktorým sa venujem počas svojich všedných dní ja,  keď si ty ale myslíš, že pre teba by miesto povedzme cvičenia na eliptickom trenažéri bolo ideálnejšie venovať sa zumbe, alebo spinningu, jumpingu, lebo proste ty veľmi rada chodíš medzi ľudí a cvičíš radšej v skupinke, ako sama, lebo ti to prináša väčšie potešenie, neotáľaj, začni už zajtra. Venuj sa takej činnosti, ktorá ti prináša radosť, pri ktorej si si istá, že to budeš vedieť robiť aj dlhodobejšie a vďaka ktorej VERÍŠ, ŽE TO PROSTE DOKÁŽEŠ.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Životospráva v boji s endometriózou

Pozitívne účinky bylinných čajov